Το ήξερες; | Για το καλαμάρι και το θράψαλο;

Καλαμάρι και θράψαλο. Δύο είδη που ανήκουν στην οικογένεια των κεφαλόποδων μαλακίων, τα οποία συναντάμε συχνά στις ελληνικές θάλασσες και αναμφισβήτητα αποτελούν υψηλού βαθμού και προτεραιότητας αλιευτικούς στόχους, τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για τους παράκτιους ψαράδες.

Μήκος και βάρος: Το μήκος του καλαμαριού αγγίζει τα 60 εκατοστά και το βάρος του τα 2 κιλά, αν και υπάρχουν αναφορές για μεγαλύτερα μεγέθη στις ελληνικές θάλασσες. Το μήκος του θράψαλου μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το 1 μέτρο και το βάρος του τα 10 κιλά.

Χρώμα: Τόσο το καλαμάρι όσο και το θράψαλο φέρουν στο σώμα τους χρωμοφόρα κύτταρα, που τους επιτρέπουν να μεταβάλλουν το χρώμα τους ανάλογα με το περιβάλλον και τις διαθέσεις τους. Κατά κανόνα το σώμα του καλαμαριού είναι ροζ – ελαφρώς κόκκινο-καστανό, ενώ του θραψάλου σκούρο καφέ – σκούρο ερυθρό. Μετά το θάνατό τους και τα δύο είδη χάνουν τον ομολογουμένως ενυπωσιακό χρωματισμό τους και παίρνουν χρώμα λευκωπό διάφανο το καλαμάρι και θαμπό λευκό – περλέ με κόκκινα – καφε διάσπαρτα ανισομεγέθη στίγματα το θράψαλο.Ως αποτέλεσμα αυτού, το σώμα του καλαμαριού μετά το θάνατό του γίνεται σχεδόν διάφανο, ενώ του θράψαλου όχι.

Κεφάλι: Τόσο το καλαμάρι όσο και το θράψαλο φέρουν στο εμπρόσθιο άκρο του κεφαλιού τους και περιμετρικά του ραμφοειδούς στόματός τους δέκα πλοκάμια με βεντούζες, τα οποία χρησιμεύουν στη σύλληψη της τροφής τους.Η διαφορά συνίσταται στο ότι το καλαμάρι φέρει οκτώ ισομεγέθη πλοκάμια, ενώ τα δύο κεντρικά (συνολικός αριθμός πλοκαμιών δέκα) είναι κατά πολύ επιμηκέστερα (έως και τρεις φορές) των υπολοίπων οκτώ και είναι αυτά με τα οποία το καλαμάρι συλλαμβάνει σε πρώτο χρόνο τη λεία του.Αντιθέτως, το θράψαλο φέρει δέκα ισομεγέθη μεταξύ τους πλοκάμια. Οι βεντούζες που βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά των πλοκαμιών του καλαμαριού είναι στρογγυλές, με λείο, κρατηροειδές εσωτερικό, ώστε να προσκολλώνται στα εκάστοτε θηράματά του, ενώ οι βεντούζες του θραψάλου, στρογγυλού επίσης σχήματος, φέρουν στο κρατηροειδές εσωτερικό τους περιμετρικά διπλής σειράς οστέϊνες τριγωνικού σχηματος πλάκες, οι οποίες, μελετώντας τις από κοντά, δίνουν την εικόνα ιδιαίτερα κοφτερών μικρών δοντιών που βοηθούν στη σύλληψη και συγκράτηση των θηραμάτων του.

Σώμα: Το σώμα του καλαμαριού είναι λεπτό και επιμήκες και φέρει ρομβοειδούς σχήματος πτερύγια στην κάτω πλευρά του. Τα πτερύγιά του ξεκινούν από το κατώτατο άκρο του σώματός του και εκτείνονται στο μεγαλύτερο τμήμα αυτού, καταλαμβάνοντας σχεδόν τα 2/3 του μήκους του.Το σώμα του θράψαλου είναι πιο πεπλατυσμένο και όχι τόσο επιμήκες, τηρουμένων σαφώς των αναλογιών βάρους, και φέρει τριγωνικά μικρά πεπλατυσμένα πτερύγια στο κατώτερο άκρο (ουρά) του σώματός του. Η ουρά ίσως είναι για τους ψαράδες και μη, η πιο χαρακτηριστική διαφορά των δύο ειδών.

Καλαμάρι - Θράψαλο

Τώρα ξέρεις!

Πηγή
Μύδια Mussels Votsalakia Asprovalta

Το ήξερες; | Για τα μύδια;

Σύμφωνα με μια ιταλική παράδοση, τα μύδια είναι νοστιμότερα όταν καταναλώνονται τους «μήνες χωρίς R». Αυτή η παραδοχή αντιστοιχεί στους δικούς μας μήνες : Ιανουάριο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, μήνες κατά τους οποίους τα μύδια είναι πιο γεμάτα, πιο σαρκώδη, πιο εύγεστα.

Επικρατεί η άποψη είναι ότι τα μύδια έχουν χοληστερίνη. Η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική : Τα 100 γραμμάρια καθαρισμένου μυδιού (ψίχας) περιέχουν 58 mg χοληστερόλης, την στιγμή που ο κρόκος του αυγού έχει 1120 mg, ενώ τα 100 gr λευκό τυρί φέτα, έχουν 70 mg χοληστερόλης!

Γιατί τα μύδια είναι ανοιχτά;
Τα Μύδια ανοίγουν και κλείνουν τις θυρίδες τους συχνά, αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους πρέπει να κλείνουν. Αν δεν κλείνουν απορρίπτονται.

Μέχρι πότε μπορώ να τα καταναλώσω;
6 μέρες τα αποκελυφωμένα 3 μέρες τα ζωντανά με το κέλυφος, αλλά όσο πιο σύντομα τόσο καλύτερα.

Γιατί δεν είναι πάντα πολύ γεμάτα;
Το ποσοστό σάρκας στα μύδια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως: ο καιρός , η θερμοκρασία της θάλασσας, η περιοχή, αν είναι σε τελικό στάδιο αναπαραγωγής η αν απελευθέρωσε τις προνύμφες του (γέννησε).

Γιατί έχουν διαφορετικό χρώμα η σάρκα τους;
Επιλέγονται πάντα τα πιο γεμάτα. Η διαφορά χρώματος οφείλεται στο φύλο, τα μύδια που έχουν σάρκα με πορτοκαλί χρώμα είναι θηλυκά ενώ αυτά που έχουν άσπρο χρώμα είναι αρσενικά;

Ο βύσσος (γένι η τρίχα) του μυδιού είναι επικίνδυνος;
Ο βύσσος είναι μια μάζα από σκληρές, σκουρόχρωμες ίνες που προεξέχουν ανάμεσα από τα δύο τμήματα του κελύφους του μυδιού. Άλλες φορές ο βύσσος είναι πιο πυκνός και τραχύς και άλλες πιο λεπτός. Πρέπει να απομακρυνθεί καλά διότι μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία (όχι δηλητηρίαση), σε ακραίες καταστάσεις (σπάνια) διάρροια η εμετό.

Γιατί τα μύδια είναι βρώμικα από έξω;
Οφείλεται στους επιβιώτες των μυδιών, κυρίως πολύχαιτοι. Τελείως ακίνδυνοι για την δημόσια υγεία.

Γιατί τα μύδια κάποιες φορές μυρίζουν άσχημα;
Εφόσον είμαστε σίγουροι ότι είναι φρέσκα, παρατηρείτε μια έντονη άσχημη οσμή ακριβώς μετά την γέννα τους (λεχώνες) για λίγες μέρες και γίνονται προσπάθειες να αποφεύγονται αυτές οι παρτίδες μυδιών. Αυτό το φαινόμενο συναντάτε κυρίως τον χειμώνα.

Γιατί απαγορεύονται κατά καιρούς τα μύδια;
Όταν το 2000 άρχισε ένα μεγάλο και πολυδάπανο εντατικό πρόγραμμα έλεγχου του φυτοπλαγκτού, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Ελλάδας σε φαινόμενα άνθισης αυτών η και για προληπτικούς λόγους απαγορεύουν σε κάποιες περιοχές για κάποιο διάστημα την συγκομιδή οστράκων, έως ότου να εκλείψουν οι λόγοι αυτοί. Δεν οφείλεται σε μόλυνση ή ρύπανση αλλά σε φυσικό φαινόμενο ανά τον κόσμο. Σήμερα ίσως να μην υπάρχει άλλο προϊόν που να ελέγχετε τόσο συστηματικά από τις κρατικές υπηρεσίες και από αυτοελέγχους των ενδιαφερόμενων.

Τώρα ξέρεις!

Πηγή
about us

Το ήξερες; | Για τα εστιατόρια;

Το ήξερες;

  • Σύμφωνα με μια έρευνα του 1999, ο πιο κοινός λόγος τσακωμού στα εστιατόρια είναι το να «κλέβεις» τις πατάτες του άλλου
  • 7/10 πελάτες λένε ότι το αγαπημένο τους εστιατόριο τους προσφέρει γεύσεις που δεν είναι εύκολο να αναπαράγου εύκολα οι ίδιοι στο σπίτι
  • 50% (οι μισοί) από όλους τους ενήλικες, έχουν εργαστεί σε περιβάλλον εστιατορίου κάποια στιγμή στη ζωή τους
  • 8/10 καταναλωτές δηλώνουν ότι το να τρώνε σε εστιατόρια με την οικογέναι και τους φίλους τους είναι καλύτερη απασχόληση του ελεύθερου χρόνου τους από το να μαγειρέψουν και να πρέπει να καθαρίσουν
  • Σύμφωνα με επιστήμονες ένας Τυραννόσαυρος Ρεξ ακουγόταν όπώς ακριβώς «ο ήχος του ανθρώπινου στομαχιού μετά από μια κακή νύχτα σε ένα φτηνό εστιατόριο»

Τώρα ξέρεις!

Κοντά στα Βοτσαλάκια | Υπάρχουν πόλεις

Η Θεσσαλονίκη

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλής τουριστικά. Περπατώντας κατά μήκος της παραλίας μπορείτε να απολαύσετε το Λευκό Πύργο, ενώ άλλα τουριστικά αξιοθέατα βρίσκονται πολύ κοντά.

Η πλατεία Αριστοτέλους, η πιο δημοφιλής πλατεία της Θεσσαλονίκης, περιβάλλεται από πολυτελή ξενοδοχεία και καταστήματα. Εάν ήρθατε στη Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητο, ίσως το πιο βολικό πάρκινγκ που μπορείτε να βρείτε είναι στην ελκυστική πλατεία Ελευθερίας, δίπλα στον παραλιακό δρόμο. Ο Λευκός Πύργος, ένας πρώην βυζαντινός πύργος, προσφέρει την καλύτερη πανοραμική θέα στη Θεσσαλονίκη και εκεί διοργανώνεται έκθεση της ιστορίας της πόλης. Εδώ μπορείτε επίσης να μάθετε την προέλευση του ονόματος της πόλης.

Εάν αποφασίσετε να αφήσετε τη βόλτα με άμαξα κατά μήκος της παραλίας για την επόμενη φορά και να θέλετε να περιηγηθείτε βαθύτερα στην πόλη, μπορείτε να βρείτε ένα σωρό ελκυστικά μουσεία και ενδιαφέροντα μέρη. Οι ορθόδοξες εκκλησίες της Αγίας Σοφίας, της Παναγίας και του Αγίου Δημητρίου είναι οι σημαντικότερες θρησκευτικές δομές, ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο, η Αρχαία Γαλέριος και το Βυζαντινό Κάστρο συμπληρώνουν το τουριστικό ενδιαφέρον της πόλης
Η Καβάλα

Η Καβάλα είναι μια άλλη σημαντική παράκτια πόλη στη βόρεια Ελλάδα, η οποία κυριαρχείται από ένα κάστρο στην κορυφή του λόφου στον πυρήνα της πόλης. Άλλα σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος της Καβάλας είναι οι Καμάρες, το υδραγωγείο και η πλατεία Μοχάμεντ Αλί. Η πλατεία διαθέτει άγαλμα του Τούρκου που γεννήθηκε στην Καβάλα και ήταν δημοφιλής ως ηγεμόνας και αγαπημένος από τους Έλληνες.

Στην περιοχή της Καβάλας υπάρχουν εξαιρετικές αρχαιολογικές και θρησκευτικές τοποθεσίες. Η αρχαία πόλη των Φιλίππων, εξαιρετικά διατηρημένη, παρέχει μια εικόνα για την καθημερινή ζωή που οδήγησε σε αυτήν την προοδευτική πόλη πριν από την καταστροφή ενός σεισμού. Σε μικρή απόσταση από τους Φιλίππους, ένα παρεκκλήσι και ένα ιερό σημαίνουν τον τόπο όπου βαφτίστηκε η πρώτη ευρωπαία χριστιανή, η Λυδία.

Κοντά στα Βοτσαλάκια | Βρίσκεται η λίμνη Βόλβη

Η λίμνη Βόλβη, βρίσκεται στο Νομό Θεσσαλονίκης ανατολικά από την πόλη της Θεσσαλονίκης σε απόσταση 35 χλμ. και 8 χλμ. δυτικά από την θάλασσα του Στρυμονικού κόλπου, στη λεκάνη της Μυγδονίας, στο Δήμο Βόλβης. Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας και είναι διατεταγμένη σε σειρά με την λίμνη Κορώνεια σε απόσταση 11,5 χλμ. από αυτήν. Μαζί οι δυο λίμνες σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ αποτελούν υγρότοπο διεθνούς σημασίας με την ονομασία «Λίμνες Κορώνεια – Βόλβη».

Από τη βόρεια πλευρά της διέρχεται η Εγνατία οδός (ενώ η παλιά εθνική οδός διέτρεχε την νότια πλευρά της), και στα ανατολικά της ο Ρήχειος ποταμός, ο οποίος λειτουργεί και ως υπερχείληση της λίμνης δια μέσω των στενών της Ρεντίνας προς τον Στρυμωνικό κόλπο.

Η λίμνη Βόλβη έχει σχήμα επίμηκες με διεύθυνση από ανατολή προς δύση ή και το αντίστροφο. Το μέσο μήκος της είναι 19,5 χλμ. και το μέσο πλάτος της 3,4 χλμ. Η επιφάνεια της λίμνης, για μέση στάθμη 37 μέτρα, έχει έκταση 70,8 τετ. χλμ. αντιστοιχώντας σε συνολικό μήκος οχθογραμμής 54,4 χλμ. Στοιχείο που την καθιστά τη μεγαλύτερη λίμνη της Μακεδονίας και τη δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας με μέγιστο βάθος 36-37 μέτρα.

waiters

Το ήξερες; | Για τους σερβιτόρους;

Το ήξερες;

Μια έρευνα από την εταιρεία για την απώλεια βάρους, Jenny Craig, αποκάλυψε ότι οι σερβιτόροι κάνουν 23.000 βήματα κάθε μέρα. Αυτός ο αριθμός είναι πάνω από δύο φορές ο προτεινόμενος αριθμός βημάτων για τη διατήρηση της σωματικής ευεξίας (10.000 βήματα).

Ως αποτέλεσμα, το επάγγελμα του σερβιτόρου βρίσκεται ανάμεσα στα 10 πιο ενεργά επαγγέλματα. Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται ακόμα οι καθηγητές, οι αγρότες, οι κομμωτές και οι μανάδες. Τα αποτελέσματα βασίζονται σε στοιχεία μέτρησης βημάτων που κάνουν τυχαία αυτά τα επαγγέλματα κατά τη διάρκεια μιας μέρας εργασίας.

Τώρα ξέρεις!

Κοντά στα Βοτσαλάκια | Υπάρχει μια ιαματική πηγή

Ιαματική πηγή Νέας απολλώνιας

Τo νερό των ιαματικών πηγών της Νέας Απολλωνίας χαρακτηρίζεται ως υπέρθερμο (Na, K, SO4, HCO3,F,B) ολιγομεταλλικό και υποτονικό.

Η πηγή των λουτρών  έχει  θερμοκρασία 49° – 57° C, αντλεί το νερό της από βαθύτερους ορίζοντες, έχει ραδιενέργεια 2,55 μονάδες Mache και χαρακτηρίζεται ως αλκαλική θειοπηγή.

Η δεύτερη πηγή  του ερειπωμένου βυζαντινού λουτήρα χαρακτηρίζεται ως αλκαλική θειοπηγή ραδιενέργειας 4,35 μονάδες Mache και η θερμοκρασία της ήταν, το 1937, 38° C. Η πηγή αυτή εδώ και πολλά χρόνια δε βρίσκεται σε λειτουργία και αποτελεί μνημείο αρχαιολογικής σημασίας για την περιοχή.

Τα λουτρά στην πηγή βοηθούν στα παρακάτω:

  • Ρευματισμοί
  • Ισχιαλγίες
  • Οσφυαλγίες
  • Επικονδυλίτιδες
  • Παθήσεις κινητικού συστήματος
  • Αυχενικό σύνδρομο
  • Οστεοπόρωση Ημικρανίες
  • Δερματολογικές παθήσεις (εκζέματα – ψωριάσεις – εξανθήματα – αλλεργικές δερματίτιδες)
  • Γυναικολογικές παθήσεις
  • Παθήσεις της ουροδόχου κύστης.
  • Ρινίτιδες
  • Ιγμορίτιδες
  • Φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Αλλεργικό άσθμα
  • Γενική αναζωογόνηση του οργανισμού

Κοντά στα Βοτσαλάκια | Υπάρχει ο ποταμός Αγγίτης

Ο Αγγίτης είναι ο σπουδαιότερος παραπόταμος του Στρυμόνα. Αναφέρεται ήδη τον 5ο π.Χ. αιώνα από τον Ηρόδοτο και αργότερα (τον 1ο μ. Χ. αιώνα) από τον Αππιανό, ο οποίος περιγράφει τις μάχες που έγιναν το 42 π.Χ. κοντά στους Φιλίππους, στη διάρκεια ρωμαϊκού εμφύλιου πολέμου[1]. Κατά τη διαδρομή του, ο ποταμός διασχίζει μέρος του Νομού Δράμας και την επαρχία Φυλλίδας στο Νομό Σερρών στην Ανατολική Μακεδονία.

Ο Αγγίτης είναι ο μεγαλύτερος από τους παραπόταμους του Στρυμόνα ποταμού, με περίπου 75 χλμ μήκος. Πηγές του ποταμού βρίσκονται τόσο στην πόλη της Δράμας (πηγές Αγ. Βαρβάρας), στα τενάγη των Φιλίππων αλλά και στο χωριό Αγγίτης Δράμας, όπου και οι ομώνυμες πηγές, οι οποίες δημιουργούν ένα καλαίσθητο σπήλαιο, το σπήλαιο Αγγίτη (Μααράς). Στο ύψος του χωριού Συμβολή, οι παραπάνω πηγές ενώνονται και από το σημείο αυτό, ο Αγγίτης ποταμός ξεκινά μία δαιδαλώδη διαδρομή ανάμεσα σε κάθετους βράχους, σχηματίζοντας το ομώνυμο φαράγγι του Αγγίτη, στην Αλιστράτη Σερρών. Αφού περάσει έξω από τα περίφημα Σπήλαια Αλιστράτης, και διανύσει 9 χιλιόμετρα μέσα από στενά περάσματα σχηματίζοντας μαιανδρισμούς, καταλήγει στο Σιδ. Σταθμό Αγγίστας του Δήμου Αλιστράτης, όπου υπάρχει το Παλαιό Γεφύρι. Από εκεί και αφού αφήσει πίσω του τη Λευκοθέα, συνεχίζει το ταξίδι του, ήρεμος πια, στις πεδιάδες της Φυλλίδας για να ενωθεί με το μεγάλο ποτάμι, τον Στρυμόνα.

Κοντά στα Βοτσαλάκια | Είναι η Αμφίπολη

Η Αμφίπολη (ή Αμφίπολις (αρχ.)), είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως οικισμός και στη συνέχεια ως Ρωμαϊκή πόλη. Πολλά στοιχεία της πόλης είναι ακόμα εμφανή και επισκέψιμα.

Είναι γνωστή στην ιστορία για γεγονότα όπως η μάχη ανάμεσα σε Σπαρτιάτες και Αθηναίους το 422 π.Χ., καθώς και για το σημείο από όπου ο Μέγας Αλέξανδρος οργάνωνε τις εκστρατείες του για την επέκταση στην Ασία. Οι τρεις μεγαλύτεροι ακόλουθοι του Μέγα Αλέξανδρου, ο Νέαρχος, ο Ανδροσθένης και ο Λαόμεδων έζησαν στην πόλη αυτή. Μάλιστα, αυτή είναι και η πόλη όπου, μετά το θάνατο του Αλέξανδρου, εξορίστηκαν η γυναίκα του, η Ρωξάνη, και ο μικρός τους γιος. Εκεί και δολοφονήθηκαν στη συνέχεια.

Ανασκαφές στην περιοχή αποκάλυψαν κτήρια, αρχαίους τύχους και τάφους. Στον κοντινό λόφο Καστά πρόσφατα αποκαλύφθηκε ένα ακόμα πολύ σημαντικό Μακεδονικό μνημείο. Το μοναδικό και όμορφο «Λιοντάρι της Αμφίπολης» είναι πια ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

Η ιστορία βρίσκεται παντού γύρω μας!

 

Κοντά στα Βοτσαλάκια | Είναι το κάστρο της Ρεντίνας

Από την εποχή ακόμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας έχουμε μια περιγραφή για την χαρισματική πεδιάδα του Ρήχειου ποταμού, που είναι ο φυσικός μεταφορέας των νερών που υπερχειλίζουν από τη λίμνη Βόλβη και κατευθύνονται στο Στρυμονικό κόλπο. Στη δυτική είσοδο της πεδιάδας, στην κορυφή του λόφου, χτίστηκε το κάστρο της Ρεντίνας με σκοπό να προστατέψει το χωριό και να ελέγξει το σημαντικό αυτό πέρασμα.

Στη βόρεια πλευρά του λόφου περνούσε η ρωμαϊκή Εγνατία οδός, ακολουθώντας αρχαία υπολείμματα διαδρομών. Τα υπολείμματα αυτά βρίσκονταν εκεί από την εποχή των μαχών ανάμεσα σε Αθηναίους και Σπαρτιάτες που ήθελαν να κατακτήσουν την πόλη της Αμφίπολης και να ελέγξουν τα ορυχεία του βουνού Παγγαίο. Στο λόφο βρέθηκαν πολλά εργαλεία και αντικείμενα που χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή. Βρέθηκαν επίσης, σε διαφορετικές περιοχές του λόφου, αρχαϊκά αγαλματίδια που χρονολογούνται από την κλασσική μέχρι τη ρωμαϊκή και την πρώιμη χριστιανική περίοδο.

Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ιστορικό τόπο που κατοικείται πάντα από τα αρχαία χρόνια μέχρι τα πρώτα χρόνια της τουρκικής κυριαρχίας, όταν το κάστρο εγκαταλείφθηκε γιατί η στρατηγική του σημασία υποβαθμίστηκε και η τουρκική αυτοκρατορία είχε επιλέξει άλλο τόπο κατοικίας, το χωριό Βόλβη (Becik στα τουρκικά).

Στα νοτιοδυτικά και δεξιά απέναντι από το λόφο του κάστρου ήταν η αρχαία πόλη της Αρεθούσας. Στην πόλη αυτή, στα χρόνια του μακεδονικού βασιλιά Αρχελάου, έζησε για μικρό χρονικό διάστημα ο αρχαίος τραγικός ποιητής Ευριπίδης. Σύμφωνα με την παράδοση, τα κυνηγετικά σκυλιά του βασιλιά Αρχελάου σκότωσαν τον Ευριπίδη εδώ. Ο τόπος που είχε ταφεί ο Ευριπίδης ήταν για πολλούς αιώνες αναφερόμενος από ταξιδιώτες και προσκυνητές που ακολούθησαν τη ρωμαϊκή οδό της Εγνατίας.

Τα αποδεικτικά στοιχεία, όπως οι τάφοι με αξιοσημείωτα δώρα που συνόδευαν την ταφή, αποδεικνύουν ότι η ζωή ήταν συνεχής κατά την πρώιμη χριστιανική περίοδο. Στα μέσα του 10ου αιώνα, το επισκοπικό παλάτι της Λητής, που ήταν μπροστά στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, μεταφέρθηκε στη Ρεντίνα. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην επανενεργοποίηση του χωριού, παραδοχή που επιβεβαιώνει ο ναός με τη δομή της βασιλικής στην ακρόπολη και τα πολλά νομίσματα εκείνης της περιόδου που βρέθηκαν στο κάστρο.

Βυζαντινά έγγραφα και κτίρια, που βρέθηκαν από την ανασκαφή στο χωριό, αποδεικνύουν ότι η ζωή ήταν συνεχής και κατά τους επόμενους αιώνες. Ευρήματα όπως γλάστρες, βάζα, νομίσματα, εργαλεία, όπλα και αντικείμενα καθημερινής ζωής που αποκαλύφθηκαν.

Η αναβίωση που γίνεται στα χρόνια της βυζαντινής δυναστείας του Παλαιολόγου έχει μεγάλη επίδραση στο χωριό Ρεντίνα. Οι τοίχοι επισκευάζονται και ένας νέος ναός σε σχήμα σταυρού, με αξιοσημείωτη πέτρινη κατασκευή, χτίζεται στο ανατολικό τμήμα του κάστρου. Συγκεκριμένα οι ανασκαφές στο κάστρο της Ρεντίνα απέδειξαν τον ελληνικό χαρακτήρα της Μακεδονίας σε αυτή την κρίσιμη περιοχή.

Η ανασκαφή στο βυζαντινό χωριό Ρεντίνα ξεκίνησε το έτος 1976 από το Βυζαντινό Κέντρο Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Νίκου Μουτσόπουλου.

Ώρα να μάθουμε λίγη ιστορία!