Μύδια Mussels Votsalakia Asprovalta

Το ήξερες; | Για τα μύδια;

Σύμφωνα με μια ιταλική παράδοση, τα μύδια είναι νοστιμότερα όταν καταναλώνονται τους «μήνες χωρίς R». Αυτή η παραδοχή αντιστοιχεί στους δικούς μας μήνες : Ιανουάριο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, μήνες κατά τους οποίους τα μύδια είναι πιο γεμάτα, πιο σαρκώδη, πιο εύγεστα.

Επικρατεί η άποψη είναι ότι τα μύδια έχουν χοληστερίνη. Η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική : Τα 100 γραμμάρια καθαρισμένου μυδιού (ψίχας) περιέχουν 58 mg χοληστερόλης, την στιγμή που ο κρόκος του αυγού έχει 1120 mg, ενώ τα 100 gr λευκό τυρί φέτα, έχουν 70 mg χοληστερόλης!

Γιατί τα μύδια είναι ανοιχτά;
Τα Μύδια ανοίγουν και κλείνουν τις θυρίδες τους συχνά, αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους πρέπει να κλείνουν. Αν δεν κλείνουν απορρίπτονται.

Μέχρι πότε μπορώ να τα καταναλώσω;
6 μέρες τα αποκελυφωμένα 3 μέρες τα ζωντανά με το κέλυφος, αλλά όσο πιο σύντομα τόσο καλύτερα.

Γιατί δεν είναι πάντα πολύ γεμάτα;
Το ποσοστό σάρκας στα μύδια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως: ο καιρός , η θερμοκρασία της θάλασσας, η περιοχή, αν είναι σε τελικό στάδιο αναπαραγωγής η αν απελευθέρωσε τις προνύμφες του (γέννησε).

Γιατί έχουν διαφορετικό χρώμα η σάρκα τους;
Επιλέγονται πάντα τα πιο γεμάτα. Η διαφορά χρώματος οφείλεται στο φύλο, τα μύδια που έχουν σάρκα με πορτοκαλί χρώμα είναι θηλυκά ενώ αυτά που έχουν άσπρο χρώμα είναι αρσενικά;

Ο βύσσος (γένι η τρίχα) του μυδιού είναι επικίνδυνος;
Ο βύσσος είναι μια μάζα από σκληρές, σκουρόχρωμες ίνες που προεξέχουν ανάμεσα από τα δύο τμήματα του κελύφους του μυδιού. Άλλες φορές ο βύσσος είναι πιο πυκνός και τραχύς και άλλες πιο λεπτός. Πρέπει να απομακρυνθεί καλά διότι μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία (όχι δηλητηρίαση), σε ακραίες καταστάσεις (σπάνια) διάρροια η εμετό.

Γιατί τα μύδια είναι βρώμικα από έξω;
Οφείλεται στους επιβιώτες των μυδιών, κυρίως πολύχαιτοι. Τελείως ακίνδυνοι για την δημόσια υγεία.

Γιατί τα μύδια κάποιες φορές μυρίζουν άσχημα;
Εφόσον είμαστε σίγουροι ότι είναι φρέσκα, παρατηρείτε μια έντονη άσχημη οσμή ακριβώς μετά την γέννα τους (λεχώνες) για λίγες μέρες και γίνονται προσπάθειες να αποφεύγονται αυτές οι παρτίδες μυδιών. Αυτό το φαινόμενο συναντάτε κυρίως τον χειμώνα.

Γιατί απαγορεύονται κατά καιρούς τα μύδια;
Όταν το 2000 άρχισε ένα μεγάλο και πολυδάπανο εντατικό πρόγραμμα έλεγχου του φυτοπλαγκτού, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Ελλάδας σε φαινόμενα άνθισης αυτών η και για προληπτικούς λόγους απαγορεύουν σε κάποιες περιοχές για κάποιο διάστημα την συγκομιδή οστράκων, έως ότου να εκλείψουν οι λόγοι αυτοί. Δεν οφείλεται σε μόλυνση ή ρύπανση αλλά σε φυσικό φαινόμενο ανά τον κόσμο. Σήμερα ίσως να μην υπάρχει άλλο προϊόν που να ελέγχετε τόσο συστηματικά από τις κρατικές υπηρεσίες και από αυτοελέγχους των ενδιαφερόμενων.

Τώρα ξέρεις!

Πηγή

0 Comments

Write a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *